Ruud Haak

Hallo Buggyvrienden

Mijn naam is Ruud Haak en ik woon in Emmen.

Sinds anderhalf jaar ben ik de trotse bezitter van een Ruska Classica. Niet de enige in Nederland, maar wel het eerste lid van deze BuggyvriendenIclub met deze auto.

Aanvankelijk had ik veel belangstelling voor een B1 of soortgelijke buggy, maar de keus is gevallen op de Classica omdat er 4 personen in kunnen rijden;  ons gezin bestaat in totaal uit 4 personen. En om telkens alleen of met zin 2’en te moeten rijden leek ons niet leuk.

Bovendien is het wel apart zo’n Ruska Classica, omdat je ze niet zoveel ziet.  

Ik ben een doe-het-zelver, maar heb geen verstand van motoren. De Ruska zag er nog goed uit toen ik hem kocht, en heb me beperkt tot het verder opknappen, poetsen, diverse onderdeeltjes vervangen en verder ‘in de stijl brengen’, bijvoorbeeld met een bagagerek. De motorische kant laat ik over aan de garage, hij moet toch ieder jaar gekeurd worden.

Als het aan mij lag, kwamen er nog wel meer van deze auto’s bij, maar het grootste probleem is: waar laat ik ze. De Classica staat ’s zomers bij huis onder de carport en in de herfst en winter in de caravanstalling.  Een Ruska Regina en Ruska Bugati lijken me helemaal te gek!

In 2007 heb ik voor het eerst meegedaan aan een toertocht voor classikers, de Unive-rally vanuit Emmen. En dat is zeer goed bevallen. Ik ga zeker vaker meedoen. Het is ook leuk om te zien dat deze club ook diverse tochten en evenementen organiseert!

Inmiddels hebben we in Barger-Oosterveld (een wijk van Emmen) een Oldtimer Club opgericht voor auto’s, tractoren, motoren, brommers van 25 jaar of ouder. Er zijn al zo’n 30 leden en in ons dorp weten we nog meer oldtimers te vinden. Wordt een leuke club !

De Ruska is gebouw op een VW-Kever-onderstel. Op het kenteken staat dat eerste toelating is van april 1966. Ik heb me laten vertellen dat de Kever begin 70-er jaren is omgebouwd door de Ruska-fabriek zelf tot deze Buggy. Maar hierover kan ik geen historie vinden. Misschien weet iemand hoe je de historie kunt achterhalen, of zelfs de vorige eigenaren. Dat zou ik leuk vinden.

Groet Ruud Haak, Emmen